berdosa jika guna window pirate!


Tarikh Hantar Soalan
:
25/06/2008 04:06 PM
Soalan
:
1. Kalau orang guna window pirate siap ngan pakai semua applications ngan crack serta kgen, kiranya dosa ke idak?
sebabnya kita tak beli yang ori,tapi kita beli yang pirate…, kita tau owner bokan muslim ,kita tau kita guna tanpa memberitahu ownernyea.. maka, idak ke itu juga dikategorikan menipu, sama macam kita ke kedai non muslim lepas tu kita ambek barang.. tapi tak bayar sebetulnya..
jadi persoalannya tuan, dosa tak kita menipu sebab guna window pirate?
.
Jawapan
:
Perbuatan ini hukumnya berdosa kerana ada unsur penipuandan penganiayaan terhadap tuan punya hak cipta.

Nota:
1. Jawapan kepada soalan disediakan oleh Panel Kemusykilan Agama, JAKIM
2. Setiap borang yang dihantar hendaklah mengandungi hanya satu soalan sahaja.
3. Jawapan yang diberi adalah berdasarkan Mazhab Shafie kecuali dinyatakan sebaliknya.

link ke jawapan JAKIM sila klik pada gambar di bawah…

staring

di atas adalah jawapan daripada JAKIM mengenai penggunaan Window Pirate. Adapon aku antor soalan tu kerana hati ni tertanya2.. dosa ke idak guna window/program2 yang dapat secara haram nih…

Macam2 pendapat yang aku terima… Apapun korang yang terbaca post nie.. dah jelas la hukumnya….

check2 le window korang.. pirate ke idak….

2 responses to this post.

  1. apa pula hukumnya pakai seluar levis siam?tu pun perlu dperkatakan..ini termasuklah download video d internet n ares. Mukakakakaka

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s