papadom my review…..


aku baru menonton papadom sebuah felem arahan Afdlin Shauki.
petikan dari blog afdlin…

Papadom adalah cara saya untuk membawa ketengah satu masaalah besar kehidupan saya yang datangnya dari kelemahan diri saya yang sebenar. Saya takut untuk menjadi macam Saadom tapi cara Saadom bekerja di awal filem PAPADOM adalah saya. Apa yang saadom buat di pertengahan filem adalah apa yang afdlin shauki sanggup lakukan untuk anak dia.

Life is ultimately about balance. Life should be lived well spiritually and physically. These are the things that i still have not managed to achieve in my life. It’s like knowing that smoking is bad for you but you cannot stop. I AM A WORKOHOLIC. i have a problem which stems from my passion to create and share my ideas with the world. I know i have I have to prioritize what is important to me but i am a person who believes that whatever i am doing and whomever i love are IMPORTANT. I wish that life was not that hard but i also realise that this is what life is about.

I am nobody special. I am just like you. I am just a man with a bunch of crazy ideas that i would like to see materialize into hopefully an entertaining piece of art. I DOn’t know how long more i can keep this up though. I am not getting any younger and this business of trying to entertain people is very tough and taxing on my relationships and not too mention financially sapping especially living in Malaysia. I have to start thinking about my children and be there for them before they don’t want me around anymore. They are my gems. What do i do???..

em…. sangat menarik ceritanya….. aku dapat melihat beberapa suntikan felem lain seperti mohabbatein..

sikap saadom yang over protecting/ over caring terhadap Mia(anak pempuan tunggal) lebih kepada menebus rasa bersalahnya sebelum ini hingga mengorbankan isteri tercinta….

ditemani dengan bayangan isterinya, pada pendapat aku ianya menguatkan semangat saadom dalam menjalani kehidupan harian.

aku simpati pada saadom tapi pada masa yang sama, aku merasakan dia pun kena belajar melepaskan sesuatu secara perlahan2….. (peringatan kepada aku juga…….)

adegan di panggung wayang tu…… herm…. aku yakin ramai yang tersenyum sinis…….. memang berlaku kepada gadis2 naive….. so, mak bapak kena ambek perhatian masalah sosial camnie…

gambar ni sangat menarik dari segi photographi….. scene 1995 rasanya… ketika Mia berumur 4 tahun…..

ah…. tertitis air mata aku di adegan di katil semasa saadom ngan anaknya, Mia (saadom mengatakan papa dah tak ada sapa2 melainkan Mia….. ) mungkin naluri papa tu memang ada pada aku!!

haih….

untuk ngko afdlin…. aku respek felem ngko bro…. nyentuh2 hati aku nie….. patotla felem ngko menang award!! thumbs up!!

afdlin shauki:

Saya ada satu Permintaan ikhlas kepada penonton papadom.Buat sesuatu yang luar Dari biasa. Lepas tonton papadom, jika anda menyukainya… SMS atau talifon bapa, ibu, isteri, awek, boyfren atau anak anda dan kata pada mereka yang anda sedang mengenang mereka dan anda sayang mereka. Anda Akan merasai sesuatu yang menakjubkan. Dan anda akan buat seorang budak gemuk teramat happy.”

afdlin blogsite

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s