Umno akhir sebuah impian my review


umno akhirnya sebuah impian

Setelah aku dapat habiskan membaca buku ini…
Banyak info2 yang baru daripada persepsi seorang pencen yang banyak memainkan peranan dalam menaikkan seseorang…

Dalam buku ni tok mat merupakan orang kuat dalam memastikan umno sentiasa meniti dibibir rakyat.. Bermacam2 cara telah dilakukan bagi memastikan ketua pemerintah duduk selesa di bangku tertinggi negara..

Cara tok mat bercerita sangat santai dan membawa kita bersamanya sekali… Acapkali aku menghela nafas kerana aku terasa betapa letihnya kalau aku menjadi tok mat…

Buku ini juga menjelaskan beberapa perkara atau persoalan yang bermain di minda aku.. Kenapa tok mat digugurkan? Jawapannya disertakan dalam awal2 bab buku ni… Tak nak aku ceritakan sebabnya elok beli sendiri…. Tapi cara dia digugurkan.. Em.. Sadis gak… Dia kena sound direct jea..

Baru aku tahu disebalik tabir… Sikap individu adalah sangat berbeza dengan apa yang kita lihat selama ini..

Tok mat telah lama berkhidmat sebagai orang kuat disebalik tabir orang nombor satu negara dan dalam buku ni.. Fokus tok mat adalah mantan kita… Mahathir….

Di history chanel ada satu dokumentari tentang mahathir. Kalau kita tonton dokumentari tu dan kemudian kita baca buku ni akan memudahkan kita kontraskan apa yang telah tok mat lakukan dengan apa yang sebenarnya kita nampak dikaca tv sebelum ini….

Buku ini juga diselitkan gambar2 tok mat time muda2 dolo… Segak orangnya… Kulit depan atau book cover pun menarik… Pandangan seorang tua di luar jendela memang sesuai dengan isi buku ini… You can judge the book by its cover!

Cinta tok mat kepada umno memang takleh disangkal….
Berkhidmat di zaman tunku hinggalah ke zaman tun mahathir.. Tok mat memang diantara mereka yang mahir dengan seluk beluk umno….

Apakata…
Mahathir?
Anwar?
Hussein onn?
Ghaffar baba?
Setia dan semarak projek sapa?
Semua ada diceritakan dalam buku nie… Banyak kejutan2… Macam akademi fantasia pula gayanya….

Jasanya perlu dikenang?… Itulah pada pandangan aku apabila aku membaca habis buku ni…
Mungkin pada tok mat, jasanya selama ni orang tak nampak… Orang lebih suka mengata mencaci tok mat kerana beranggapan tok mat ni kaki sapu atau mengampu… Tak pasti samada dengan menjadi raja segala propaganda boleh melabelkan tok mat sebagai kaki pengampu kerana apa yang tok mat lakukan adalah merupakan amanah yang dipertanggungjawabkan kepada dia…. Malahan tok mat sendiri ada mengaku dalam bukunya….

Aku menantikan buku keduanya pula…. Mungkin banyak lagi yang ingin dikongsi bersama…. Syabas tok mat kerana sudi berkongsi pengalaman dengan pembaca…

Kulop ludin: satu hari time kita pula yang memandang di luar jendela. Pasti.

One response to this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s