Posts Tagged ‘streamyx’

check kelajuan sebenar streamyx korang

pening pala aku ngan streamyx nie…..
makin lama makin ntah apa2 speednyea…..
bila phone, mcm2 alasan yang dibagi……

kelajuan yang dema sediakan tak sama ngan apa yang kita bayor…….
sabit takde jea “potong” tu kat tapah…..
idak kalu aku potong dah!!

kita bayar pakej penuh, mcm aku… 1mb untuk rm110 tapi apa yang aku dapat…. payah tul nak cecah 1mb download…..

sepatutnya tmnet nie kena la bagi rebet bila dah tak mampu nak tawarkan perkhidmatan seperti yang dijanjikan…..

hanya separuh jea yang dibagi……

paling tinggi pon 700kb

sesapa nak test boleh lakukan di sini…… speedtest

tmnet dan virus conficker

lata iskandar

kelembapan streamyx yang kadang mempelikkan telah menyebabkan aku mendail 100 semalam dan belum sempat aku mengadu domba… satu peringatan daripada tmnet mengatakan bahawa kelembapan streamyx disebabkan olen virus CONFIcker.

em, jadinya dengan bantuan pakcik google aku dapat sedikit maklumat ADA APA DENGAN CONFICKER?

Conficker, also known as Downup, Downadup and Kido, is a computer worm targeting the Microsoft Windows operating system that was first detected in November 2008.[1] It uses flaws in Windows software to co-opt machines and link them into a virtual computer that can be commanded remotely by its authors. Conficker has more than five million computers now under its control — government, business and home computers in more than 200 countries, according to the New York Times.[2] The worm uses a combination of advanced malware techniques which has made it difficult to counter, and has since spread rapidly into what is now believed to be the largest computer worm infection since the 2003 SQL Slammer.[3]

hasil daripada peningnya meyetelkan masalah streamyx akhirnya membawa aku ke blog ini (sama je terkena semasa mendail 100): hanif blogspot, thanks.

setelah aku selidiki.. virus ini sangat jahat kerana dia akan parking diam2 dalam pc kita kemudian dia akan menunggu arahan dari mamat yang meletakkannya di dalam pc itu tadi…

setelah duit semakin kering selepas hari raya (mengikut perayaan penghantar virus masing2) dia akan menghantar arahan pada virus/worm yang tadi tu supaya menyedut2 dengan nikmatnya apa saja yang terdapat dalam pc kita…

has the ability to retrieve our personal information, personal details, important information like names, bank accounts and anything that’s inside our pc.

bayangkan sekiranya di dalam pc/laptop tanpa kita sedari ada mempunyai maklumat2 seperti di atas dan tanpa disedari telah disendut2 oleh worm tuh…. habis terang segala dibuatnya.

virus/worm ni menyerang laptop2/pc2 dengan sistem operasi window dan tidak pada mereka yang mengguna sistem pengoperasian ubuntu

cara penyelesaiannya adalah kita install antiviris dan update skali….
ada antivirus yang original dan ada juga yang tidak… untuk yang original, korang boleh download dari website yang sah manakala antivirus yang dah diberi lesen jenis crack… em.. cari la sendiri….

aku tahu kat mana leh dapat antivirus yang gitu2 tapi bak kata Siti Nurhaliza…

BIARLAH RAHSIA……………….