Posts Tagged ‘tmnet’

tmnet streamyx charge tinggi?

dah lama dah…. bak kata tun mahathir dolo…. patotnya dah lama kurang bayaran untuk internet streamyx yang servis memang hampeh melampau…. slow ngalahkan siput sedut pulang petang….. ini masalah negara kita bila sesuatu dimonopoli… memang perah habis rezeki rakyat…. kalau servis setimpal dengan bayaran… bolehla tolak ansur, ini tidak…

perkara ini lambat lagi nak dipertimbangkan, menurut surathabor… dalam bulan dua…. tapi entahla….

tak sampai beberapa mukasurat yang lainnya…. ada lak berita camnie………

peh terbakor aku…….

pada aku sebelum nak belajor bebenda yang disebutkan…. pastikan kome boleh sediakan perkhidmatan yang baik kepada pengguna2 tenet…..

setelah hampir 3 minggu, barula orang tmnet datang setting tenet umah aku…. dema yang datang nie sub kon tmnet..atau telekom atau apa2ntah… so bertungkus lumus encik firdaus setting nak dapatkan 4mb (aku upgrade 1mb ke 4mb) tapi bila check2…. kekuatan downlod hanya 0.6mb peh… 600kb je leh… bayangkan la… punyela slow ngalahkan sipot sedut…. kalau 4mb,donlod leh hanya 0.6mb bayangkan kalau hanya 1mb… patotla bila aku bila aku check kat speedtest…. nak dapat 300kb donlod pon payah….

bila call atau tanya. macam2 masalah dema bgtau… kabel kena curik la… socket problem la… kabel problem la… macam2 aznil tul!!

tapi bila time aku bayor bil…. idakla dema tanya masalah aku nak bayor bil…. tanyala… encik takyah la bayor sebab tmnet dah bayorkan atau bagitahu, bulan ni encik takyah bayor sebab tenet encik banyak problem…

*kulop ludin: potong?

Advertisements

tmnet dan virus conficker

lata iskandar

kelembapan streamyx yang kadang mempelikkan telah menyebabkan aku mendail 100 semalam dan belum sempat aku mengadu domba… satu peringatan daripada tmnet mengatakan bahawa kelembapan streamyx disebabkan olen virus CONFIcker.

em, jadinya dengan bantuan pakcik google aku dapat sedikit maklumat ADA APA DENGAN CONFICKER?

Conficker, also known as Downup, Downadup and Kido, is a computer worm targeting the Microsoft Windows operating system that was first detected in November 2008.[1] It uses flaws in Windows software to co-opt machines and link them into a virtual computer that can be commanded remotely by its authors. Conficker has more than five million computers now under its control — government, business and home computers in more than 200 countries, according to the New York Times.[2] The worm uses a combination of advanced malware techniques which has made it difficult to counter, and has since spread rapidly into what is now believed to be the largest computer worm infection since the 2003 SQL Slammer.[3]

hasil daripada peningnya meyetelkan masalah streamyx akhirnya membawa aku ke blog ini (sama je terkena semasa mendail 100): hanif blogspot, thanks.

setelah aku selidiki.. virus ini sangat jahat kerana dia akan parking diam2 dalam pc kita kemudian dia akan menunggu arahan dari mamat yang meletakkannya di dalam pc itu tadi…

setelah duit semakin kering selepas hari raya (mengikut perayaan penghantar virus masing2) dia akan menghantar arahan pada virus/worm yang tadi tu supaya menyedut2 dengan nikmatnya apa saja yang terdapat dalam pc kita…

has the ability to retrieve our personal information, personal details, important information like names, bank accounts and anything that’s inside our pc.

bayangkan sekiranya di dalam pc/laptop tanpa kita sedari ada mempunyai maklumat2 seperti di atas dan tanpa disedari telah disendut2 oleh worm tuh…. habis terang segala dibuatnya.

virus/worm ni menyerang laptop2/pc2 dengan sistem operasi window dan tidak pada mereka yang mengguna sistem pengoperasian ubuntu

cara penyelesaiannya adalah kita install antiviris dan update skali….
ada antivirus yang original dan ada juga yang tidak… untuk yang original, korang boleh download dari website yang sah manakala antivirus yang dah diberi lesen jenis crack… em.. cari la sendiri….

aku tahu kat mana leh dapat antivirus yang gitu2 tapi bak kata Siti Nurhaliza…

BIARLAH RAHSIA……………….