Posts Tagged ‘umno’

Tok Mat Rahmat meninggal dunia

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Penerangan dan Setiausaha Agung Umno Tan Sri Mohamed Rahmat meninggal dunia di kediamannya di Bukit Damansara, Kuala Lumpur pagi ini.

“Tok Mat” pergi dengan mudah, tenang: Isteri

KUALA LUMPUR: “Saya syukur kerana dia pergi dengan mudah dan aman,” kata Puan Sri Salbiah Abdul Hamid, mengenai pemergian suaminya bekas Menteri Penerangan dan bekas Setiausaha Agung Umno, Tan Sri Mohamed Rahmat ke Rahmatullah, hari ini.

Allahyarham, yang lebih dikenali sebagai Tok Mat, meninggal dunia di kediaman mereka di Bukit Damansara di sini kira-kira 8 pagi.

Allahyarham, yang sepatutnya menyambut ulang tahun kelahirannya ke-72 pada Isnin depan, dilaporkan meninggal dunia dalam tidur.

Salbiah berkata beliau menyedari suaminya tidak bernafas kira-kira 8 pagi ketika mahu menutup mesin dialisis yang dipasang pada tubuh suaminya.

“Selalunya, tiap-tiap pagi dalam 8.40 (pagi) saya akan menutup mesin dialisis yang dipasang pada arwah, tetapi pagi tadi kira-kira 8 pagi, saya tengok mesin itu ”hang” (terhenti) dan dada arwah tidak menunjukkan dia bernafas,” katanya kepada di kediamannya di sini, hari ini.

Salbiah berkata melihat keadaan arwah, beliau segera menelefon doktor dan anak-anaknya bagi memaklumkan perkara itu.

“Doktor (yang datang) kemudian mengesahkan arwah telah menghembuskan nafas terakhir dalam 8 pagi tadi,” katanya.

Allahyarham menghidapi penyakit buah pinggang sejak 10 tahun lalu dan perlu menjalani rawatan dialisis setiap hari.

Salbiah berkata Allahyarham juga mengarahkan pemandu keluarganya untuk datang bekerja pagi ini bagi membawanya keluar berjalan.

“Arwah mengarahkan pemandu kami untuk datang bekerja walaupun hari ini cuti umum. Arwah meminta pemandu untuk membawa saya keluar berjalan-jalan… macam tanda seperti dia hendak pergi,” katanya.

Beliau bagaimanapun terkilan kerana tidak sempat memohon maaf daripada Allahyarham.

“Semalam beliau langsung tidak memanggil saya…selalunya setiap malam dia akan panggil saya untuk membuang air kecil dan saya akan bawanya serta tolak mesin (dialisis) ke bilik air.

“Saya juga tak dengar apa-apa kecuali dengar arwah buka dan tutup TV…memang dia akan tengok berita 24 jam. Agaknya dia tak rasa sakit, syukur Alhamdulilah, beliau pergi dengan aman,” katanya.

Salbiah juga bersyukur kerana sebelum Allahyarham meninggal dunia, beliau sempat bertemu Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

“Beliau nak sangat bertemu dengan Datuk Seri Rais dan dua hari lepas arwah dapat bertemu dengannya di pejabat Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan”.

Salbiah turut mengucapkan terima kasih kepada semua pihak termasuk pemimpin tertinggi kerajaan yang hadir memberi penghormatan terakhir kepada Allahyarham.

Jenazah Mohamed akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara di sini selepas Asar. – Bernama

berita harian


semoga rohnya dicucuri rahmat, ucapan takziah kepada keluarga arwah. baru je aku review bukunya… ingatkan nak tunggu jilid dua..tetapi Allah sayangkan Tok Mat… dia pergi dahulu…. Al-Fatihah.

Tok Mat bukukan amanat terakhir


MOHAMED selaku Setiausaha Agung Umno bersama Presiden, Tun Dr Mahathir Mohamad pada perhimpunan agung parti 1992.

Rais sempat diberi tanggungjawab sebar catatan perjuangan kepada rakyat

KUALA LUMPUR: Amanat terakhir Tan Sri Mohamed Rahmat, dua hari sebelum pemergiannya ke Rahmatullah, semalam adalah untuk melihat buku tulisan pertama dan terakhirnya, Umno: Akhir Sebuah Impian dibaca rakyat peringkat akar umbi bagi memahami erti perjuangan parti keramat Umno.

Menteri Penerangan, Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata hasrat bekas Menteri Penerangan dan bekas Setiausaha Agung Umno itu diluahkan kepadanya pada pertemuan hampir sejam di pejabat kementerian, pada Rabu lalu.

//

Mohamed katanya, mahu buku catatan bergambar 170 muka surat yang dihasilkan dalam hampir setahun itu diedarkan secepat mungkin kepada rakyat menerusi lebih 1,000 perpustakaan desa selain di pasaran sejak dilancarkan dua bulan lalu.

“Beliau minta buku nostalgianya yang mengandungi pengalaman dalam parti dan kerajaan itu diedarkan di Perpustakaan Negara dan perpustakaan desa seluruh negara dan saya akan cuba untuk memenuhi impian Tok Mat (Mohamed).

berita harian

review aku pada 15/12/2009 kira2 2 minggu lepas….

sini

umno akhirnya sebuah impian

Setelah aku dapat habiskan membaca buku ini…
Banyak info2 yang baru daripada persepsi seorang pencen yang banyak memainkan peranan dalam menaikkan seseorang…

Dalam buku ni tok mat merupakan orang kuat dalam memastikan umno sentiasa meniti dibibir rakyat.. Bermacam2 cara telah dilakukan bagi memastikan ketua pemerintah duduk selesa di bangku tertinggi negara..

Cara tok mat bercerita sangat santai dan membawa kita bersamanya sekali… Acapkali aku menghela nafas kerana aku terasa betapa letihnya kalau aku menjadi tok mat…

Buku ini juga menjelaskan beberapa perkara atau persoalan yang bermain di minda aku.. Kenapa tok mat digugurkan? Jawapannya disertakan dalam awal2 bab buku ni… Tak nak aku ceritakan sebabnya elok beli sendiri…. Tapi cara dia digugurkan.. Em.. Sadis gak… Dia kena sound direct jea..

Baru aku tahu disebalik tabir… Sikap individu adalah sangat berbeza dengan apa yang kita lihat selama ini..

Tok mat telah lama berkhidmat sebagai orang kuat disebalik tabir orang nombor satu negara dan dalam buku ni.. Fokus tok mat adalah mantan kita… Mahathir….

Di history chanel ada satu dokumentari tentang mahathir. Kalau kita tonton dokumentari tu dan kemudian kita baca buku ni akan memudahkan kita kontraskan apa yang telah tok mat lakukan dengan apa yang sebenarnya kita nampak dikaca tv sebelum ini….

Buku ini juga diselitkan gambar2 tok mat time muda2 dolo… Segak orangnya… Kulit depan atau book cover pun menarik… Pandangan seorang tua di luar jendela memang sesuai dengan isi buku ini… You can judge the book by its cover!

Cinta tok mat kepada umno memang takleh disangkal….
Berkhidmat di zaman tunku hinggalah ke zaman tun mahathir.. Tok mat memang diantara mereka yang mahir dengan seluk beluk umno….

Apakata…
Mahathir?
Anwar?
Hussein onn?
Ghaffar baba?
Setia dan semarak projek sapa?
Semua ada diceritakan dalam buku nie… Banyak kejutan2… Macam akademi fantasia pula gayanya….

Jasanya perlu dikenang?… Itulah pada pandangan aku apabila aku membaca habis buku ni…
Mungkin pada tok mat, jasanya selama ni orang tak nampak… Orang lebih suka mengata mencaci tok mat kerana beranggapan tok mat ni kaki sapu atau mengampu… Tak pasti samada dengan menjadi raja segala propaganda boleh melabelkan tok mat sebagai kaki pengampu kerana apa yang tok mat lakukan adalah merupakan amanah yang dipertanggungjawabkan kepada dia…. Malahan tok mat sendiri ada mengaku dalam bukunya….

Aku menantikan buku keduanya pula…. Mungkin banyak lagi yang ingin dikongsi bersama…. Syabas tok mat kerana sudi berkongsi pengalaman dengan pembaca…

Kulop ludin: satu hari time kita pula yang memandang di luar jendela. Pasti.

umno: akhir sebuah impian by mohamed rahmat


umno akhirnya sebuah impian

hari ni ke mph…. cari buku nie…. entah apa hanginnya aku nak membaca lak time2 nie…

umno: akhir sebuah impian… by mohamed rahmat.


aku belum baca lagi….. mesti banyak yang diluahkan oleh orang tua yang dah pencen…. memoir mesti banyak tuh!

bior aku baca dolo, kemdian aku review sendiri….


harga, rm29.90

Perak Assembly: Nizar to lodge police reports on assault and battery by police

Perak Assembly: Nizar to lodge police reports on assault and battery by police.

1.45pm: Nizar plans to lodge at least three police reports at 3pm today on battery and assault by police under Section 124 of the Criminal Procedure Code including one on the poison pen letter. He also plans to bring to Parliament claims that excessive force were used by police this morning. He will also use blogs and YouTube to tell the rakyat what occurred besides discussing with lawyers possible court action.

1.05pm: Sivakumar tells media that he would lodge police report over poison pen letter purportedly signed by him calling for state assembly sitting today at Heritage Hotel in Ipoh for the tabling of state budget by Nizar and a motion to dissolve state assembly.

He alleges the letter also claimed that the Perak Sultan would grant Nizar an audience to hear a request to dissolve the state assembly to pave way for fresh elections.

Sivakumar reiterated that the letter was a fake and did not originate from him.

1.05pm: Sivakumar alleges that police used excessive force, when they tried to confiscate his Speaker’s robe and songkok. Claims he was manhandled when he tried to enter Dewan.

1.00pm: Sivakumar tells a press conference that he is merely “holding on” to the robe because it is a symbol of democracy that he is protecting.

12.55pm: Sitting has been adjourned sine die. State budget passed by sitting.

12.35pm: Barisan assemblyman begin posing oral questions to MB Dr Zambry at assembly sitting. Pakatan reps leave SUK Building. They are heading to DAP headquarters to hold press conference.

12.00pm: Pakatan reps give press conference in the library.

11.45am: Sivakumar adjourns Pakatan “assembly”. Pakatan reps begin walking out of sitting. They adjourn to the library. Reporters are barred from leaving the hall to go to the library.

11.30am: Former mentri besar and Pengkalan Hulu assemblyman Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali seconds state Budget presented by Dr Zambry. Pakatan reps interrupt their Barisan counterparts when they speak. Slim assemblyman Datuk Mohd Khusairi Abdul Talib says Ganesan should take action against Pakatan assemblymen for turning assembly into “circus”. Ganesan announces for Budget to be read a second time.

11.20am: Assembly reconvenes. Pakatan reps are calling for Ganesan to vacate the Speaker’s seat.

10.55am: Pakatan reps ‘take over’ sitting. Sivakumar, Nizar and Ngeh speak. While they were doing so, Barisan reps stood up and walked around.

Outside the SUK building, FRU orders people to stay inside the five-foot walkway of the shops below the DAP headquarters, which is opposite the SUK building.

10.40am: Buntong rep A. Subramaniam stands up and asks Ganesan to vacate his seat. Subramaniam says Bar Council registry shows Ganesan was still a practising lawyer three months after his appointment on May 7.

10.20am: Speaker Ganesan adjourns sitting to 11.20am. Pakatan reps led by Nizar re-enter hall.

10.15am: Dr Zambry gives his Budget speech but Pakatan reps are still not present at the sitting.

Sivakumar came out for less than a minute alleging that the police manhandled him and removed the speaker’s robes he was wearing. He went back in after claiming that several Pakatan assemblymen were also manhandled by police.

FRU instructs media and public to get behind police line 50m away. Eight PAS members led by Ustaz Azli Musa pray outside DAP headquarters located opposite the SUK building.

10.07am: Pakatan assemblymen now re-enter the SUK building. Assembly observes minute of silence for the pupil who was killed in Kampar bridge tragedy.

10.05am: Pakatan representatives walk out of assembly after Sivakumar is asked to remove speaker’s robe. They are now speaking to reporters outside the SUK buidling

10.00am: Assembly starts but Pakatan assemblymen not present.

9.52am: Former speaker V. Sivakumar, former mentri besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, Ngeh and state rep Nga Ko Ming are part of the Pakatan assemblymen who enter the SUK building. Sivakumar is wearing his speaker’s robe.

9.50am: Pakatan crowd now directly facing SUK building. Police say only the state assemblymen can pass through last barricade to the building.

9.45am: Pakatan assemblymen and supporters begin march onto Jalan Istana towards the SUK building, shouting, “Hidup, hidup. Hidup Rakyat.” They also put on a show of solidarity in front of press photographers amid claps and cheers. Ngeh talks to police and FRU at one level of barricades on Lorong Istana before being allowed through.

9.27am: Estimated 150 curious onlookers, PAS and DAP supporters gather in front of entrance to DAP headquarters. Police in flourescent yellow vests line Jalan Istana, the road leading to the state secretariat building. Heaviest police presence in front of the gate.

9.05am: Police helicopter takes to the air, seen flying above state secretariat compound.

9.00am: Police stop impromptu press conference by DAP rep Datuk Ngeh Koo Ham. Perak CID chief seen talking to Ngeh and Thomas Su. Ngeh and Su claimed they were blocked from entering the state secretariat building.

8.55am: Police personnel putting up yellow police tape to demark 50m distance from state secretariat building.

8.50am: Pakatan assemblymen begin to arrive at state secretariat building.

8.30am: An estimated 400 police personnel have been stationed in the area. A total of about 20 police and FRU trucks also stationed.

8.00am: Heavy police presence around the area surrounding the Perak state secretariat building (SUK), where the State Assembly sitting is scheduled to begin later Wednesday morning. Police and Federal Reserve Unit trucks with security personnel have gathered at the area.

Barb wires have been placed on the sidewalk between the building and DAP headquarters. Roadblocks have been set up. Only authorised vehicles are being allowed on Jalan Istana which leads to the state secretariat building.

IPOH: A timetable to enter the assembly hall has been set by Speaker Datuk R. Ganesan for the respective assemblymen, government officers and media.

Barisan Nasional assemblyman are scheduled to enter before 9.55am followed by Pakatan Rakyat assemblymen.

Members of the media, government officers and dignitaries can start entering the hall from 9.30am.

High drama is expected at the sitting where Mentri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir is scheduled to table the state budget.

Pakatan’s agenda since it was toppled earlier this year has been to keep up the political momentum for their cause by employing tactics such as challenging each and every sitting of the legislative assembly to show they do not recognise the Barisan government.

In the previous May 7 session, chaos had erupted including when the then-Speaker V. Sivakumar had been dragged out of the House.

kulop ludin of skpz
haih….teringat zaman solat 2 imam dolo…. haru, mana satu nak ikot!! sabor yop sabor!!


Notis makluman bubar DUN adalah palsu: Sivakumar

IPOH: Bekas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V Sivakumar hari ini mendakwa beliau menjadi mangsa taktik kotor melalui penyebaran notis makluman sidang DUN palsu yang memaklumkan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah berkenan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Bercakap pada sidang akhbar di pejabat DAP di sini, Sivakumar menafikan yang beliau mengeluarkan notis itu.

“Saya akan membuat laporan polis berhubung perkara ini,” kata Sivakumar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tronoh yang turut memberikan salinan contoh notis terbabit.

Notis menggunakan kepala surat Speaker DUN Perak bertarikh 23 Okt 2009 itu memaklumkan bahawa sidang DUN hari ini akan diadakan di Hotel Heritage bagi membentangkan Bajet 2010 dan usul pembuburan dewan oleh Adun Pasir Panjang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Notis berkenaan turut memaklumkan bahawa Sultan Azlan Shah telah berkenan menerima menghadap Mohammad Nizar di Istana Kinta di sini pada 3 petang hari ini bagi membubarkan DUN Perak untuk membolehkan pilihan raya negeri diadakan.

Sivakumar berkata beliau hanya mengetahui perkara itu ketika menghadiri sidang DUN di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri hari ini.

Dalam perkembangan lain, Sivakumar mendakwa polis menggunakan kekerasan terhadap Adun pakatan pembangkang yang menghadiri sidang DUN di Bangunan Perak Darul Ridzuan hari ini dengan merampas peralatan elektronik seperti kamera, kamera video dan komputer riba.

Beliau turut mendakwa polis bertindak kasar semasa merampas Jubah Speaker yang dipakainya. – Bernama

BERNAMA – 1Malaysia Concept Wins Support Of Bagan Pinang Constituents, Says Isa

PORT DICKSON, Oct 11 (Bernama) — The big win by the Barisan Nasional (BN) in Bagan Pinang shows that the BN has regained the support of all races, said the BN candidate Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad.

The 1Malaysia concept, ‘People First, Performance Now’ introduced by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, was the main factor for the success as it succeeded in drawing the support of all races for the BN, he said.

“This is a good sign that the people are supporting the BN government under the leadership of Najib and Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin. Only the BN government can provide good governance for the country.

“I’m thankful to the Prime Minister, Deputy Prime Minister, Cabinet Ministers, Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan as well as party leaders who had worked hard for the by-election,” he told reporters, here on Sunday night.

Mohd Isa retained the Bagan Pinang state seat for the BN in the by-election after beating the PAS candidate, Zulkefly Mohamad Omar with a majority of 5,435 votes.

Mohd Isa garnered 8,013 votes while Zulkefly received only 2,578 votes.

BN menang di bagan pinang

BN menang di bagan pinang

BN menang di bagan pinang

BN menang di bagan pinang

tahniah kepada BN yang menang di Bagan Pinang…….
BN menang di bagan pinang
Kepada yang tak menang tu…. takpa2…..
nanti ada lagi…….

BERNAMA – 1Malaysia Concept Wins Support Of Bagan Pinang Constituents, Says Isa

Shared via AddThis