Posts Tagged ‘virus’

Apa cete pasal H1N1 ye? senyap jea………

Apa cete pasal H1N1 ye?
senyap jea…….
udah berenti ke virus tuh?

 

dapat dah pon….

KUALA LUMPUR: Tiada kematian dicatatkan akibat Influenza A(H1N1) sepanjang minggu lalu menjadikan jumlah kematian akibat virus tersebut kekal 77 orang.

Bagaimanapun, dalam tempoh seminggu, seramai 838 pesakit baru dengan gejala serupa Influenza (ILI) dimasukkan ke hospital untuk dirawat manakala 884 kes didiscaj.

Setakat 24 Oktober, jumlah semasa kes ILI yang masih mendapatkan rawatan di seluruh negara adalah 465 kes di 66 buah hospital di seluruh negara termasuk empat di hospital swasta.

“Daripada jumlah kes ILI yang sedang dirawat, hanya 15 pesakit atau 3 peratus adalah kes influenza A(H1N1) yang disahkan melalui ujian makmal,” kata Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Beliau berkata, dalam tempoh yang sama enam pesakit dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) bagi mendapatkan rawatan lanjut manakala empat pesakit didiscaj dari ICU.

“Dalam tempoh yang sama terdapat tujuh kes masih dirawat di ICU dan empat daripadanya mempunyai faktor risiko iaitu kanak-kanak bawah lima tahun (3) dan morbid obesiti (1),” katanya.

Dalam pada itu, katanya, terdapat empat kejadian kluster ILI dilaporkan dalam tempoh seminggu yang lalu, di mana ia berlaku di Kampung Cherok, Pos Belatim, Gua Musang, Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (C) Sungai Lembing, Pahang, Kolej Inforana, Marang, Terengganu dan Sekolah Menengah Datuk Abdul Rahman Yaakob, Jasin, Melaka.

Bagaimanapun, katanya, menerusi ujian makmal hanya satu daripada empat kes tersebut adalah positif virus Influenza (H1N1) manakala tiga kes lain bukan diakibatkan oleh virus berkenaan. – Bernama

tmnet dan virus conficker

lata iskandar

kelembapan streamyx yang kadang mempelikkan telah menyebabkan aku mendail 100 semalam dan belum sempat aku mengadu domba… satu peringatan daripada tmnet mengatakan bahawa kelembapan streamyx disebabkan olen virus CONFIcker.

em, jadinya dengan bantuan pakcik google aku dapat sedikit maklumat ADA APA DENGAN CONFICKER?

Conficker, also known as Downup, Downadup and Kido, is a computer worm targeting the Microsoft Windows operating system that was first detected in November 2008.[1] It uses flaws in Windows software to co-opt machines and link them into a virtual computer that can be commanded remotely by its authors. Conficker has more than five million computers now under its control — government, business and home computers in more than 200 countries, according to the New York Times.[2] The worm uses a combination of advanced malware techniques which has made it difficult to counter, and has since spread rapidly into what is now believed to be the largest computer worm infection since the 2003 SQL Slammer.[3]

hasil daripada peningnya meyetelkan masalah streamyx akhirnya membawa aku ke blog ini (sama je terkena semasa mendail 100): hanif blogspot, thanks.

setelah aku selidiki.. virus ini sangat jahat kerana dia akan parking diam2 dalam pc kita kemudian dia akan menunggu arahan dari mamat yang meletakkannya di dalam pc itu tadi…

setelah duit semakin kering selepas hari raya (mengikut perayaan penghantar virus masing2) dia akan menghantar arahan pada virus/worm yang tadi tu supaya menyedut2 dengan nikmatnya apa saja yang terdapat dalam pc kita…

has the ability to retrieve our personal information, personal details, important information like names, bank accounts and anything that’s inside our pc.

bayangkan sekiranya di dalam pc/laptop tanpa kita sedari ada mempunyai maklumat2 seperti di atas dan tanpa disedari telah disendut2 oleh worm tuh…. habis terang segala dibuatnya.

virus/worm ni menyerang laptop2/pc2 dengan sistem operasi window dan tidak pada mereka yang mengguna sistem pengoperasian ubuntu

cara penyelesaiannya adalah kita install antiviris dan update skali….
ada antivirus yang original dan ada juga yang tidak… untuk yang original, korang boleh download dari website yang sah manakala antivirus yang dah diberi lesen jenis crack… em.. cari la sendiri….

aku tahu kat mana leh dapat antivirus yang gitu2 tapi bak kata Siti Nurhaliza…

BIARLAH RAHSIA……………….