Archive for May, 2009

cuti sekolah dan tidur

i wish i can sleep like this…

mozilla firefox

cuti sekolah nie.. aku nak ambek masa berehat dan tidor macam kucing ateh nie…

baik jea melingkor… Gambar ni aku ambek masa ke pasar kat tapah. Bila perati, ikhlas betul kucing ni tidor..

Udah sampai separuh perjalanan tahun 2009, badan dah mula sakit2… pala dah mula pening2…

emosi pon dah mula tak stabil… cepat nak melenting… cuma tangan ni jea memang berat nak naik..

ah.. looking forward for this holiday around tapah je lah….

Advertisements

Ching Peng Biodata Ringkas. Siapa dia?

classic postman bicycle

Chin Peng (lahir 21 Oktober 1924) ialah nama samaran Ong Boon Hwa, ketua Parti Komunis Malaya.

Beliau bukannya berasal dari China sebagaimana sangkaan ramai. Chin Peng dilahirkan di sebuah kedai kecil dua tingkat menjual basikal, di No. 36, Jalan Kampung Koh, Sitiawan yang terletaknya 50 kilometer dari barat daya bandar Ipoh, Perak. Beliau merupakan anak kedua daripada enam beradik yang hidup dalam kemiskinan. Ayahnya datang dari negara China dan kecewa akibat kemelesetan ekonomi 1930.

Buku memoirnya bertajuk “Chin Peng: Sejarah dari belah saya” (“Chin Peng: My Side of history”) diterbitkan di Singapura.

Kisah hidupnya

Semasa kecil Chin Peng minat sekali membaca bahan-bahan media cetak dan menyoroti perkembangan di negara China. Ketika itu berlaku pertikaian antara Chiang Kai Shek dan Mao Tse Tung. Tentera Jepun pula merampas Manchuria dan menguasai pedalaman China. Negara China merupakan tanah kelahiran bapa dan nenek moyangnya di kawasan Kwantung.

Semasa remajanya 15 tahun, Chin Peng mempunyai perasaan yang dekat dengan nasionalis berpendidikan barat Ching Kai Shek yang menguasai kawasan selatan China dan Taiwan. Tapi buku kecil ‘On Protacted War’ karangan Mao Tze Tung mengubah pendiriannya kepada aliran komunisme. Tekadnya jelas untuk menentang Jepun yang kemudian menyerang Tanah Melayu tahun 1941.

Tahun 1940 dia diterima menyertai Parti Komunis Malaya iaitu satu cabang Parti Komunis China di seberang laut. Dia turut menyertai Force 136, satu pasukan bersenjata yang ditubuhkan oleh perisik British bagi menentang Jepun di Tanah Melayu. Ketika itu umurnya 18 tahun.

Chin Peng memimpin MPAJA atau Malayan People Anti Japanese Army , sebuah pasukan gerila bagi menentang Jepun. Tentera British (Pasukan Special Air Services dan MI6) yang diterjunkan di hutan Perak, telah memberi pelbagai senjata, kewangan, latihan dan pelbagai peralatan lain bagi memperlengkapkan Force 136 dan MPAJA. Tentera MPAJA pernah menyerang tentera Jepun di Sungai Perak berhampiran dengan tebing Pasir Salak pada tahun 1942.

Selepas Perang Dunia II, beberapa pihak yang berfahaman radikal didalam MPAJA telah bertindak keluar hutan untuk membunuh menyiksa mereka yang bersubahat dengan tentera Jepun dan tali barut British dan turut membunuh pemimpin tempatan seperti para Penghulu dan para Imam kampung sebagai taktik memantapkan penguasaan mereka. Selain itu, puak radikal didalam MPAJA turut cuba merampas pentadbiran terutamanya dibahagian selatan Tanah Melayu.

Tindakan puak radikal didalam MPAJA ini telah menimbulkan kemarahan orang-orang Melayu yang bangkit untuk menentang pihak komunis di bawah beberapa pemimpin seperti Panglima Salleh Selempang Merah. Akibat daripada tindakbalas orang Melayu ini, Parti Komunis Malaya gagal merampas kuasa malah terpaksa meminta campur tangan Tunku agar mententeramkan orang-orang Melayu yang bangkit ketika itu.

Malah ada beberapa fakta yang menunjukkan bahawa beberapa pihak didalam kelompok Melayu elit yang telah menghasut dan membangkitkan isu perkauman Cina/Melayu dalam usaha mereka mengekalkan kekuasaan mereka. Kelompok Melayu elit ini rata-rata amat mengharapkan agar pihak British akan datang kembali dan seterusnya membolehkan mereka bertapak kukuh didalam urusan politik tempatan. Malah pihak-pihak ini juga menghasut agar beberapa individu dan pertubuhan dilabelkan sebagai puak kiri dan kemudiannya berjaya mengharamkan pertubuhan tersebut dan menangkap pemimpin-pemimpin dan ahli-ahlinya.

Kembalinya British dengan pentadbiran tenteranya (BMA) dalam tempoh yang singkat menyebabkan pihak Bintang Tiga tidak berjaya mengembangkan pengaruh mereka. Akibat kegagalan Bintang Tiga merampas Tanah Melayu dengan gerakan bersenjata, telah membawa kepada persetujuan pembubaran tentera MPAJA dan perletakan senjata api disamping pembayaran saguhati kepada gerila-gerila terbabit.

Atas jasanya terhadap perjuangan penentangan pendudukan Jepun, Chin Peng dijemput ke London untuk menerima medal ‘Order of the British Empire ‘ kerana sumbangannya yang besar memimpin MPAJA dan Force 136 menentang Jepun. Tapi tekadnya untuk menubuhkan kerajaan komunis di Tanah Melayu dan menyingkirkan British dan akhirnya memerdekakan Malaya semakin membuak-buak selepas itu. Suasana aman dan maju di kota London meningkatkan azamnya untuk berjuang di dalam hutan Tanah Melayu.

Memimpin Parti Komunis Malaya

Ketika umurnya 23 tahun, Chin Peng dilantik sebagai Setiausaha Agung , Parti Komunis Malaya menggantikan Lai Tek yang telah dibunuhnya di Thailand. Lai Tek adalah perisik tiga mata yang telah belot dan melarikan wang Parti Komunis Malaya .

Di bawah pimpinannya Parti Komunis Malaya semakin agresif dan militan dengan menyerang ladang-ladang, gudang getah, rumah asap dan rumah pengurus milik orang British di Tanah Melayu. Lantaran itu ahli PKM semakin menyanjung keberanian dan wawasan Chin Peng. Taktik ini membawa padah kepada Parti Komunis Malaya kerana tidak langsung diterima di kalangan orang Melayu.

Parti Komunis Malaya juga tidak mengamalkan athiesme. Walaupun prinsip utama komunisme yang ditulis oleh Karl Marx tidak mempercayai tuhan dan menyatakan bahawa agama itu adalah candu manusia, namun apa yang berlaku di tanah melayu pada waktu itu ialah mereka mengamal prinsip keagamaan seperti mana yang kita dapat lihat dalam salah seorang tokoh parti komunis malaya iaitu Rashid Maidin, Abdullah C.D dan Suraini Abdullah. Mereka tetap mendirikan solat lima waktu seperti mana yang dituntut oleh agama islam walaupun di dalam hutan semasa perjuangan. Mereka juga telah menunaikan ibadah haji. Sememangnya Rashid Maidin adalah seorang yang warak dan berilmu agama yang tinggi malah beliau juga mengajar cucunya dan beberapa budak-budak kampung membaca Al Quran dan Tajwid.

Ketika darurat, British dengan kerjasama golongan Melayu elit telah melancarkan perang saraf iaitu propaganda melalui media massa untuk mempengaruhi fikiran orang-orang Melayu supaya mereka yakin bahawa Parti Komunis Malaya itu kejam dan tidak sesuai diikuti. Pengalaman orang-orang Melayu selepas Perang Dunia II dan taktik komunis yang membunuh beratus-ratus rakyat yang tidak berdosa menyebabkan kebanyakannya orang Melayu menolak cara ganas komunis. Perjuangan bangsa Melayu untuk mendapatkan kemerdekaan tanpa pertumpahan darah tidak disenangi komunis yang inginkan kuasa politik jatuh ketangan mereka dengan cara menggunakan keganasan dan menanam rasa takut kepada rakyat amnya.

Perjuangan komunis tidak boleh dianggap sebagai perjuangan untuk kemerdekaan kerana mereka hanya berjuang untuk kepentingan PKM dan bukan untuk kemerdekaan Malaya. Ini terbukti, mereka tetap meneruskan taktik ganas mereka walaupun selepas Malaysia mencapai kemerdekaan. Kemerdekaan terbukti boleh dicapai bukan dengan perjuangan menumpah darah dengan sia-sia tetapi dengan rundingan damai yang lebih berfaedah dan bermanfaat untuk semua pihak.

Perjanjian Damai

Akibat kesukaran dan kekurangan sokongan dari masyarakat, pemimpin Parti Komunis Malaya, Chin Peng telah meminta perundingan diadakan pada tahun 1955. Rundingan Baling diadakan di Sekolah Rendah Kebangsaan Tunku Putera, Baling pada tahun 1955Tunku Abdul Rahman yang mendapati Chin Peng enggan menerima syarat pembubaran PKM dan enggan menyertai pilihan raya melalui parti lain sebagai syarat pengampunan, bertindak menolak tuntutan PKM agar dibenarkan bergerak sebagai sebuah parti politik yang sah.

Dengan keengganan Parti Komunis Malaya berdamai, Tunku Abdul Rahman telah mengisytiharkan kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka tanpa Parti Komunis Malaya. Parti Komunis Malaya yang lemah diasak semakin jauh ke dalam hutan, sehinggakan kadang-kala tersingkir keluar dari pada Malaysia, khususnya di sempadan Malaysia Thailand.

Kemerosotan Komunis

Setelah komunis runtuh di Rusia dan di runtuhnya Tembok Berlin di Jerman Timur tahun 1989, PKM semakin goyah. Satu perjanjian damai antara Kerajaan Malaysia, Kerajaan Thailand dengan Parti Komunis Malaysia telah ditandatangani di Haadyai pada 1989. Perjanjian ini dikenali sebagai Perjanjian Haadyai.

Setelah 1989 tidak ada lagi perjuangan bersenjata . Ahli PKM diterima sebagai warganegara Malaysia dan boleh kembali ke Malaysia. Tetapi pemimpin utama seperti Chin Peng dan Rashid Maidin dibenarkan hanya menetap di sebuah perkampung khas di Yala, Thailand.

Kembali ke Malaysia

Chin Peng sedang membawa kesnya di mahkamah Pulau Pinang agar dia diterima pulang ke Malaysia. Penerimaan Chin Peng kembali ke Malaysia ditentang hebat oleh ramai sanak saudara mangsa kekejaman Komunis Malaya, polis dan tentera yang cedera dan terkorban. Ini disebabkan Chin Peng merupakan orang yang bertanggung jawab dengan kegagalan Perundingan Baling dengan berkeras menuntut agar Parti Komunis Malaya diterima sebagai sebuah parti politik, walaupun telah ditawarkan pengampunan sebelumnya.

Sumber: Carigold

Barca is the champion!!

haih... Barca won the champion league!! And I forgot to watch the match!! Fromm the infos i got, the champion played well compared to MU... It seemed that MU played like Chicken Lost Its Chicks!! Huhu.. Btw... Im sure only the best wins!!

haih... Barca won the champion league!! And I forgot to watch the match!! Fromm the infos i got, the champion played well compared to MU... It seemed that MU played like Chicken Lost Its Chicks!! Huhu.. Btw... Im sure only the best wins!!

sunset



sunset, originally uploaded by prepaidboss.

photo taken with nokia e66…
really not bad…..

skpz pertandingan mewarna tahap satu

pertandingan mewarna dianjurkan oleh Panitia Sains sempena Bulan Sains SKPZ. Murid-murid tahap satu semua mengambil bahagian... keluarkan segala skill mewarna!!

pertandingan mewarna dianjurkan oleh Panitia Sains sempena Bulan Sains SKPZ. Murid-murid tahap satu semua mengambil bahagian... keluarkan segala skill mewarna!!

kelihatan seorang guru sains mentelaah intepretasi hasil murid... begitu khusuk beliau....

kelihatan seorang guru sains mentelaah intepretasi hasil murid... begitu khusuk beliau....

beberapa orang guru telah melibatkan diri secara langsung.. kelihatan mereka memberikan galakan yang begitu mendalam terhadap menjayakan pogram ini

beberapa orang guru telah melibatkan diri secara langsung.. kelihatan mereka memberikan galakan yang begitu mendalam terhadap menjayakan pogram ini

salah seorang sifu kaler tahap kabupaten sedang meronda dan auranya kelihatan disekeliling.. kaler hijo!!

salah seorang sifu kaler tahap kabupaten sedang meronda dan auranya kelihatan disekeliling.. kaler hijo!!

kelihatan seorang guru muda yang terlibat sama.. ni yang paling muda di SKPZ!! huhu

kelihatan seorang guru muda yang terlibat sama.. ni yang paling muda di SKPZ!! huhu

begitu asyik mereka mewarna.... tahniah Panitia Sains atas inisiatif kome.....

begitu asyik mereka mewarna.... tahniah Panitia Sains atas inisiatif kome.....

kehalusan mewarna murid tahap satu amat memeranjatkan. sangat bagus apabila mereka bermain dengan warna....

kehalusan mewarna murid tahap satu amat memeranjatkan. sangat bagus apabila mereka bermain dengan warna....

sejuk di skpz

redup suasana di SKPZ. langit mendung... bebudak ngan cikgu tersenyum menikmati  udara/cuaca yang nyaman.. Maklumlea dah berapa hari paneh terik.. berapa banyak ketiak dah basah... sekolah hari berjalan lancar, cuma yang datang ke sekolah adalah pegawai audit (kalau tak silap) mungkin sebab Tn Guru Besar nak bersara kot.... Apapun... harap2... SKPZ akan sentiasa sejuk..sesejuk mata memandang..

redup suasana di SKPZ. langit mendung... bebudak ngan cikgu tersenyum menikmati udara/cuaca yang nyaman.. Maklumlea dah berapa hari paneh terik.. berapa banyak ketiak dah basah... sekolah hari ini berjalan lancar, cuma yang datang ke sekolah adalah pegawai audit (kalau tak silap) mungkin sebab Tn Guru Besar nak bersara kot.... Apapun... harap2... SKPZ akan sentiasa sejuk..sesejuk mata memandang..

dulu dua,sekarang tiga dah……..

alhamdulillah…baby aku dah selamat dilahirkan pada jam 11.16 pm,24 mei 2009..berat 3.26kg..baby boy..tak tau lagi nak boh nama apa..
prepaidboss org pertama di sekolah aku bgtau…sebabnya, dah tentu dia kena rilif kelas aku..sori ya geng…lagipun ko tak puas hati minggu lepas sebab x dapat rilif…so minggu ni aku puaskan hati ko…
di sini aku letakkan gambo baby boy aku…
pintu masuk dewan bersalin
fail pendaftaran masuk wad
cuba ngkorang baca tu...
baby boy aku....