Posts Tagged ‘batang padang’

SKPZ UPSR 2009

TAHNIAH KEPADA 11 ORANG MURID YANG MENDAPAT 5A!!

skpz upsr 2009

PUTRAJAYA: Pencapaian calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini meningkat 0.32 peratus apabila 48,171 calon memperolehi gred A atau cemerlang bagi semua mata pelajaran berbanding 46,641 calon pada tahun sebelumnya.

Baki 319,336 calon memperolehi minimum gred C atau baik bagi semua mata pelajaran dan 3,266 lagi calon memperolehi gred E bagi semua mata pelajaran.

Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom, berkata pencapaian itu diukur berdasarkan Gred Purata Nasional (GPN) yang menggunakan indeks cemerlang (semua A), baik (minimum C) dan sangat lemah (semua E).

“GPN adalah indeks yang digunakan bagi merumus pencapaian keseluruhan calon dalam peperiksaan serta ia dihitung berdasarkan lima gred pernyataan iaitu gred A (satu), B (dua), C (tiga) dan D (empat) dan E (lima).

“GPN dengan nilai terbaik bermula dari satu diikuti dua, tiga, empat dan terendah adalah lima,” katanya ketika mengumumkan keputusan UPSR 2009 di sini, pagi tadi.

Seramai 517, 908 calon berdaftar untuk menduduki peperiksaan UPSR tahun ini yang berlangsung dari 8 hingga 10 September lalu.

Daripada jumlah itu, 510, 125 adalah calon sekolah Kementerian Pelajaran manakala 7,783 adalah calon sekolah swasta.

Beliau berkata, pencapaian calon luar bandar juga menunjukkan peningkatan, malah jurang pencapaian antara murid bandar dan luar bandar semakin berkurangan.

“Perbezaan bilangan calon bandar dan luar bandar yang mendapat gred A bagi semua mata pelajaran tahun ini ialah 3.64 peratus atau 14, 980 calon berbanding 4.22 peratus atau 16,241 calon tahun lalu.

“Begitu juga dengan perbezaan nilai GPN bagi murid di kawasan bandar dan luar bandar bagi tahun ini adalah lebih kecil iaitu 0.2 berbanding 0.22 pada tahun sebelumnya,” katanya.

Alimuddin juga berkata, seramai 1,086 calon istimewa mengambil UPSR tahun ini iaitu dua kali ganda berbanding 664 calon

tahun lalu.

Daripada jumlah itu, katanya, 13 calon memperoleh gred A bagi semua matapelajaran, 11 (gred C) dan 59 (gred E) dengan jumlah keseluruhan nilai GPN sebanuak 3.75 mata berbanding 3.71 mata tahun lalu.

Alimuddin berkata, secara keseluruhan keputusan UPSR itu menunjukkan sistem pendidikan negara berada di landasan betul kerana ia lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

“UPSR dilaksanakan bertujuan mengukur tahap penguasaan murid dalam membaca, menulis, mengira dan menaakul (4M).

“Maklumat yang diperolehi ini dapat dijadikan petunjuk sejauh mana tahap penguasaan mereka dalam mata pelajaran yang ditawarkan sebelum melanjutkan pelajaran ke peringkat menengah,” katanya.

BERITA HARIAN

Advertisements

jadual berbuka dan imsak batang padang

thanks to frozen blog

makluman,minggu depan akan bermula pra …

skpz pra pksr2 2009

makluman,

minggu depan akan bermula pra upsr/pksr bagi semua warga skpz.

selamat menjawab soalan2 bermutu daripada kami.

skpz 24jam sebelum Dday

sementara aku nonton CSI nie…. nak aku tambah lagi cete pasal persiapan kami meraikan persaraan mantan yang bakal berlaku esok.

memang sebok tul warga skpz…. masing2 ada je benda nak kena wat…. aku pon sibuk gak, buat2 sebok… hahaha…

skpz_persiapan_majlis_perpisahan_gurubesar_2009_21 ni guru2 lelaki, sir shukri memanjat… aku teringin nak manjat tapi apa kan daya…. ilmu yang ada cuma merangkak jea.. so, leave it to the pros….

skpz_persiapan_majlis_perpisahan_gurubesar_2009_16

skpz_persiapan_majlis_perpisahan_gurubesar_2009_5 guru2 pempuan pon sebok juga…. perhiasan pentas dan sebagainya dema yang buat!



skpz_persiapan_majlis_perpisahan_gurubesar_2009_6penuh warna warni.. aku kagum dengan cekgu2 skpz nie.. kreativiti unlimited betul…..

skpz persiapan_majlis perpisahan gurubesar 09 aku diapit oleh orang besor2 skpz…. aku semut kecil jea…. semut kecil yang cukop zat!!sedang memotong kek maya!!


skpz koko permainan (7)
dan petangnya, aktiviti kokurikulum, aku dan sir sofwan mengadakan perlawanan persahabatan diantara team sepak takraw menentang team bolasepak…. rancak juga perlawanan tersebut… banyak murid berpotensi untuk diketengahkan tahun hadapan.

skpz team sepak takraw vs team bolasepak 2009 (3)

skpz team sepak takraw vs team bolasepak 2009 (16)

begitulah keadaan di skpz sir dapi…. sebok manjang macam bursa saham!!  mike layan le belajor dolo yea…. kat sana pon bizi gak…. bizi bonar mata tu….

skpz spelling competition 2009

Pagi tadi(Subuh2 sekatak)  Panitia Bahasa Inggeris telah menganjurkan satu pertandingan spelling melibatkan tahap 2.

jadinya semua guru bahasa inggeris terlibat secara saksama manakala guru2 lain membantu juga.

aku telah dipilih sebagai perantara pertama. jadinya aku pun membaca skrip yang telah diberi oleh ketua panitia BI.

sebenarnya, aku dan mikropon bukanlah kawan yang baik dan aku terikat dengan pantang larang.

agak sukar untuk mempronunce perkataan yang diberi. secara tiba2, suara jadi tak klassik gitu…barulah aku sedar, aku telah melanggar pantang larang semasa aku berguru di gunung kabuputen. Tok guru aku telah menetapkan beberapa pantang larang demi untuk menjaga suara aku. Antaranya ialah…

1) jangan lalu bawah ampaian

2) takleh sarung baju (Tshirt) ikut kepala dulu (masuk ikut leher baju takleh,kena sarung dari bawah naik ke atas)

3) menggunakan sistem AV (audio visual) yang tak pasti asal usulnya.

jadi aku dah terlajak pantang nombor 3.  walobagaimanapon, acara pagi tersebut berjalan lancar..

Sir Sofwan puji dan ucapkan terima kasih atas kerjasama aku..aku pun jawab sama-sama sofwan.

seperti biasa if a picture is worth than thousand words, apatah lagi pictures di bawah nie….

skpz_persiapan_majlis_perpisahan_gurubesar_2009_7

skpz_spelling_competition_2009_16

skpz_spelling_competition_2009_11

skpz_spelling_competition_2009_17

skpz_spelling_competition_2009_8 perbincangan professional antara aku dan sir sofwan. kami berdua sering membincangkan aspek professionalism cumanya kami tak bagitau semua orang sebabnya perbincangan kami bukanlah bersifat forum perdana.

skpz_spelling_competition_2009_6salah seorang guru, juga berbincang secara pro yang mananya aku seolah2 berada di dimensi lain. Sungguh ilmiah!!

skpz_spelling_competition_2009_21 dan ini adalah slot gambar berbayar, mcm biasa, kalau nak gambar tersiar di laman ini, 2 bungkus nasik lemak beserta teh ais adalah sebagai pengeras. Pn Maznah dan Puan Elyana posing khas buat semua pembaca blog.

skpz_spelling_competition_2009

perantara kedua sedang membaca skrip.


dan yang paling aku terharu… bebudak lelaki, tak ramai berjaya spelling dengan baik, tetapi mereka tetap happy. sesukahati dema jea….

skpz_spelling_competition_2009_13

skpz_spelling_competition_2009_7

terimakasih kepada sir johari atas gambar2 yang cantik nie… merasa gak gambor aku ada dalam blog, asek2 gambor orang lain jea…. huhu

skpz raptai hari perpisahan gurubesar

ada pada hari ini…. skpz agak sibuk dengan raptai hari perpisahan tuan guru besar yang akan diadakan pada hari khamis nanti.

semua murid terlibat dalam menjayakan program ini. berpeluh2 la semua cekgu skpz namun begitu masing2 telah menjalankan tugasan yang diberi.

ada beberapa gambar yang telah aku snap untuk dikongsipandang bersama.

skpz raptai hari perpisahan guru besar tuan haji abidin

skpz raptai hari perpisahan guru besar tuan haji abidin

skpz raptai hari perpisahan guru besar tuan haji abidin

skpz raptai hari perpisahan guru besar tuan haji abidin

skpz raptai hari perpisahan guru besar tuan haji abidin

skpz raptai hari perpisahan guru besar tuan haji abidin

skpz raptai hari perpisahan guru besar tuan haji abidin

skpz raptai hari perpisahan guru besar tuan haji abidin

skpz raptai hari perpisahan guru besar tuan haji abidin

dan aku telah dipilih menjadi replika gurubesar, terasa macam masa memula kahwin la diarak ngan kompang siap ngan silat2 skali…. peh!!

Kalimah Allah pada Hirisan Terung

hirisan terung ni tertera kalimah Allah.

Anak murid yang bagi kat cikgu sainsnya… so, aku pun sempatla mensnap gambar yang aku kira,

payah nak tengok atau pegang secara live..

takde penambahan apa2 kat terung tuh… memang ori!!


Kalimah Allah pada Hirisan Buah Terung