Archive for June 5th, 2009

berdosa jika guna window pirate!

Tarikh Hantar Soalan
:
25/06/2008 04:06 PM
Soalan
:
1. Kalau orang guna window pirate siap ngan pakai semua applications ngan crack serta kgen, kiranya dosa ke idak?
sebabnya kita tak beli yang ori,tapi kita beli yang pirate…, kita tau owner bokan muslim ,kita tau kita guna tanpa memberitahu ownernyea.. maka, idak ke itu juga dikategorikan menipu, sama macam kita ke kedai non muslim lepas tu kita ambek barang.. tapi tak bayar sebetulnya..
jadi persoalannya tuan, dosa tak kita menipu sebab guna window pirate?
.
Jawapan
:
Perbuatan ini hukumnya berdosa kerana ada unsur penipuandan penganiayaan terhadap tuan punya hak cipta.

Nota:
1. Jawapan kepada soalan disediakan oleh Panel Kemusykilan Agama, JAKIM
2. Setiap borang yang dihantar hendaklah mengandungi hanya satu soalan sahaja.
3. Jawapan yang diberi adalah berdasarkan Mazhab Shafie kecuali dinyatakan sebaliknya.

link ke jawapan JAKIM sila klik pada gambar di bawah…

staring

di atas adalah jawapan daripada JAKIM mengenai penggunaan Window Pirate. Adapon aku antor soalan tu kerana hati ni tertanya2.. dosa ke idak guna window/program2 yang dapat secara haram nih…

Macam2 pendapat yang aku terima… Apapun korang yang terbaca post nie.. dah jelas la hukumnya….

check2 le window korang.. pirate ke idak….

Advertisements